14 kol

Rodiljni i roditeljski dopust kod obrtnika “Paušalca”

Samozaposleni roditelj ima pravo na korištenje rodiljnog i roditeljskog dopusta kao i zaposleni.

Problem koji se javlja kod obrtnika koji plaćaju porez u paušalnom iznosu je iznos naknade koju primaju koristeći ovo pravo, a koji je minimalan i nedovoljan za osnovne životne potrebe.

Naime, visina naknade koja se isplaćuje za dopust za 45 dana prije rođenja djeteta i u prvih šest mjeseci iznosi 100% osnovice za naknadu (uvjet staž od 9 mjeseci neprekidno, odnosno 12 mjeseci s prekidima u posljednje 2 godine.) Ukoliko obrtnik nema uvjet staža, naknada iznosi 70% osnovice.

Obzirom da obrtnici s paušalnim oporezivanjem, plaćaju minimalne doprinose za HZZO, osnovica za obračun naknade je minimalna.

Obveze pri mirovanju obrta

Za vrijeme trajanja navedenih dopusta, obrt je u mirovanju te obrtnik ne smije obavljati djelatnost ukoliko nema zaposlenu osobu.

Troškovi za vrijeme trajanja mirovanja obrta su niži, doprinose plaća HZZO, ali obzirom da je obrt i dalje upisan u obrtni registar, članarina HOK-u se plaća i za vrijeme trajanja dopusta.

Od porezne uprave se može tražiti obustava plaćanja poreza i prireza za vrijeme trajanja dopusta, ali će se po predaji PO SD obrasca obračunati obveza za najniži porezni razred.

Rad s polovicom punog radnog vremena

Neke majke obavljaju takvu vrstu djelatnosti da nedugo nakon poroda mogu raditi.

Obzirom da im zakon to ne dopušta ako koriste rodiljni ili roditeljski dopust, jedina mogućnost je rad s polovicom radnog vremena.

Nakon 70. dana od rođenja djeteta (znači, nakon proteka obveznog rodiljnog dopusta), majka može koristiti mogućnost polovice punog radnog vremena.

Naknada plaće tijekom istoga iznosi 70% proračunske osnovice , odnosno 2.328,20 kune za 2022 godinu. Obzirom da je navedena naknada tek nešto malo niža od naknade koju dobivaju za dopust s punim radnim vremenom, to bi bio jedini izlaz za takve majke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)