Digitalni nomad 2
02 ožu

Kako postati digitalni nomad u Hrvatskoj?

Jako popularan termin u modernom poslovanju je digitalni nomad. Od ove godine stranci koji žele raditi u Republici Hrvatskoj mogu zatražiti dokument koji se zove viza za digitalne nomade. Što je “digital nomad visa” i kako je regulirana postojećim zakonima, te pod kojim uvjetima se podnosi zahtjev za izdavanje vize za digitalne nomade?

Digitalni nomad je državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj, i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske.

Digitalnom nomadu odobrava se privremeni boravak najdulje do godinu dana. Produljenje privremenog boravka može se  dobiti tek nakon isteka 6 mjeseci od isteka prvog privremenog boravka.

Digitalnom nomadu kojem je odobren privremeni boravak u Republici Hrvatskoj mogu se u Republici Hrvatskoj pridružiti članovi uže obitelji.

Zahtjev se podnosi nadležnom tijelu ovisno o tome je li osoba državljanin treće zemlje i je li mu potrebna viza za ulazak u Republiku Hrvatsku ili ne.

Da bi se odobrio privremeni boravak digitalnom nomadu, potrebno je imati:

  • zdravstveno osiguranje koje pokriva RH;
  • ugovor o radu ili drugi dokument kojim se dokazuje da se radi o  obavljanju poslova putem komunikacijske tehnologije za stranog poslodavaca ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u RH, odnosno izjavu poslodavca da se poslovi obavljaju putem komunikacijske tehnologije;
  • umjesto potonjeg digitalni nomad može imati i presliku registracije vlastite tvrtke i dokaz da putem vlastite tvrtke obavlja navedene poslove;
  • dokaz da nije pravomoćno osuđivan u matičnoj zemlji ili u zemlji u kojoj je boravio godinu dana prije traženja privremenog boravka u RH.

Vrlo je važno napomenuti da se mora posjedovati i dokaz o sredstvima za uzdržavanje za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj. Kao dokaz priznaje se izvod bankovnog računa ili dokaz o redovnom priljevu sredstava.Za 2021. godinu potreban mjesečni priljev iznosi 16.142,50 kn, odnosno ako je namjera u RH ostati godinu dana osoba mora raspolagati sa 193.710,00 kn.

Nakon ulaska u Republiku Hrvatsku osoba mora prijaviti boravište i adresu stanovanja, nakon čega će moći dobiti biometrijsku dozvolu boravka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)