22 kol

Novo pravo u sustavu rodiljnih i roditeljskih potpora

Od 01.08.2022. godine, zaposleni ili samozaposleni otac, može koristiti pravo na očinski dopust. Dopust u trajanju od 10 radnih dana, odnosno 15 dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece.

Dopust se može iskoristiti od dana rođenja pa sve do šestog mjeseca djetetova života.

Visina naknade za vrijeme očinskog dopusta

Za vrijeme korištenja prava na očinski dopust naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu plaće (bez limita), a isplaćuje se na teret sredstava državnog proračuna.

Podnošenje zahtjeva

Potrebno je podnijeti zahtjev područnoj službi HZZO-a prema mjestu prebivališta odnosno boravišta.

Uz zahtjev je potrebno priložiti potvrdu o plaći (ispunjenu od strane poslodavca) kojom će se obuhvatiti plaće i naknade plaće isplaćene na teret poslodavca u relevantnom 6-mjesečnom razdoblju koje prethodi mjesecu korištenja dopusta.

Dostavlja se i  podatak o broju tekućeg računa na koji će se primati isplata, kao i podatak (ime, prezime i OIB) o djetetu za kojeg se očinski dopust želi koristiti.

Obavijest poslodavcu

Zaposleni otac koji želi koristiti pravo na očinski dopust, obvezan je najmanje 15 dana prije namjere korištenja toga prava, pisano obavijestiti poslodavca o toj namjeri.

Pritom, od poslodavca se ne traži izdavanje pisane suglasnosti te isti ne može prolongirati korištenje očinskog dopusta.

VAŽNO!

Ako je dijete rođeno prije 01.08.2022. godine, roditelj može podnijeti zahtjev za korištenje očinskog dopusta. Uvjet je da dijete nije napunilo 6 mjeseci života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)