Povrat poreza na dohodak
02 ožu

Obveza predaje porezne prijave na dohodak za 2020. godinu

Puno je nedoumica kad je u pitanju porezna prijava na dohodak, stoga ćemo pokušati pojasniti tko sve podnosi poreznu prijavu na dohodak, što je ZPP-DOH obrazac, te kako olakšati proces prijave putem sustava ePorezna.

Godišnju poreznu prijavu (DOH obrazac) obavezno podnose :

  • obrtnici koji utvrđuju dohodak temeljem primitaka i izdataka koje evidentiraju u KPI;
  • djelatnosti slobodnih zanimanja;
  • djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, te djelatnosti na osnovu kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti temeljem poslovnih knjiga;
  • porezni obveznik – rezident za dohodak od nesamostalnog rada kojeg, prema posebnom zakonu, ostvari kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi.​

Prijave se mogu podnijeti putem sustava ePorezna ili osobno u nadležnoj ispostavi Porezne uprave, do 01.03.2021. godine.

ZPP-DOH obrazac

Ukoliko građanin tijekom godine nije iskoristio porezne odbitke na koje je imao pravo, to može učiniti putem obrasca ZPP-DOH, također do 01.03.2021. godine.

Obrazac ZPP-DOH može se predati putem tokena Internet bankarstva ili bilo koje vjerodajnice sustava NIAS minimalne razine 3 prijave, preko sustava ePorezna ili osobno u nadležnoj poreznoj upravi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)